CARPA
La carpa és un peix d’aigua dolça. És nativa de cossos d'aigües estancades o lentes de les regions temperades d'Europa i Àsia.
Es tracta d'un animal molt resistent, capaç de viure en aigües salabroses amb una temperatura d'entre 2 i 25 ºC. En molt llocs on ha estat introduïda es considera una amenaça per l'ecosistema degut a la seva predilecció pel substrat vegetal dels fons marins poc profunds, que serveixen d'aliment a nombroses espècies animals.
La seva alimentació consisteix principalment de plantes aquàtiques tot i que també poden menjar artròpodes, zooplàncton o inclús peixos morts si es presenta la ocasió.
Pot arribar a mesurar 1,2m de llarg i fins a 40Kg de pes, tot i que normalment la mida quan són adults és de 60-90cm, i el seu pes ronda els 9 Kg. És omnívora, i resistent a una gran varietat de condicions climàtiques. S'ha donat casos d’espècimens que han arribat a viure 65 anys.
SAMARUC
És un peix de mida menuda, la femella pot mesurar fins a 8cm i el mascle fins a 7cm, amb el cos massís, fort i una mica comprimit.
Té el cap i part del dors aplanats, la boca súpera i menuda amb les mandíbules proveïdes de petites dents còniques simples. Les escates són grosses, n’hi ha de 28 a 30 a la línia lateral, i les aletes dorsal, anal i caudal també són grosses i arrodonides. La resta d’aletes són més petites.
Presenta un dimorfisme sexual: el mascle té les aletes grogues i més anguloses que la femella i el ventre de color groc contrastant amb la resta del cos, que és verd terrós.
Compta amb una desena de franges transversals fosques als flancs que també són presents a totes les aletes menys a les pectorals i a l’anal. A l’època de cria, li apareix una taca negra darrere l’opercle que pot mantenir tot l’any amb menys intensitat. La femella és de color groc clar, blanquinosa, amb una banda borrosa, de color gris plom, des del cap fins al començament de la cua, la qual és pigallada amb molts de punts.
LLOBARRO
Pot arribar a fer 1m, tot i que normalment es capturen exemplars de 40 a 70cm. El llop té el cos allargat i fusiforme, el cap robust i punxegut i la boca disposa de dents mastegadores esmolades que li serveixen per esquarterar les seves víctimes. Les escates són gruixudes i argentades, molt brillants, se’n poden comptar de 52 a 74 a la línia lateral. Les aletes són gruixudes i el cos, en general, molt robust; fet que el converteix en un depredador voraç i ràpid.
ORADA
L’Orada és una espècie marina de cos comprimit lateralment i ovalat. Té la musculatura robusta i la forma del cap denota la seva voracitat com a depredadora. Els ulls són grossos i arrodonits, entre els quals es veu una franja daurada que caracteritza l’espècie. Als opercles, a la part dorsal del cap i als extrems de les aletes té unes taques negres. La resta del cos és de color argentat. La boca està proveïda de dents mastegadores amb les quals pot arribar a partir la closca calcària dels bivalves. Les escates són menudes i platejades, es disposen en un nombre comprès entre 73 i 85 a la línia lateral.
És una espècie hermafrodita, en els primers estadis de la seva vida són mascles i després es converteixen en femelles.
LLISSA
El llissa pot arribar als 1.2m de llargària total. Assoleix els 8kg de pes. El cos és llarg i ample especialment a la part dorsal. El peduncle caudal és alt i comprimit lateralment. El cap és gros i ample (quasi rodó) amb la boca terminal i el morro curt. El llavi superior és fi. Els ulls estan coberts per una membrana adiposa molt desenvolupada. Les dues dorsals són triangulars. La caudal és grossa i còncava. El dors és gris blavós i els costats platejats amb línies longitudinals de color marró. Té una taca negra a la base de les pectorals.
SILUR
El silur és una espècie de peix d’aigua dolça.
Els mascles poden assolir els 500cm de llargària total i els 306kg de pes. Pot assolir unes dimensions molt grans.
És ictiòfag i tampoc no rebutja altra mena d’invertebrats. Les preses depenen de la seva talla. Igual que el peix gat negre, no solament competeix amb espècies endèmiques a l’hora d’alimentar-se, sinó que sovint els peixos locals fan part de la seva dieta.
FARTET
És un peix de cos curt i rabassut, d’uns 4cm el mascle i 5cm la femella, amb la boca menuda, inclinada cap a dalt, típica en els ciprinodòntids, i les mandíbules proveïdes de dents tricúspides. Les aletes dorsal i anal neixen a la meitat del cos i són bastant arrodonides, igual que l’aleta caudal, que, a més a més, és gran en comparació amb les dimensions del peix.
Al llarg de la línia longitudinal hi ha de 24 a 26 escates. Presenta un dimorfisme sexual durant tot l’any. El mascle compta amb una vintena de franges d’un color gris blavós, de forma transversal, als flancs, té el ventre blanquinós, l’aleta caudal de color blau fosc, amb 3 o 5 línies clares, i la dorsal i l’anal fosques amb taques blanques.
BARB
Fa de 25 a 80cm i un pes mitjà d’1.5kg. Té el cos allargat amb un lleuger bombament a la zona ventral, el cap robust i li ressalten els ulls. La boca és protàctil amb dos parells de barbes sensorials i les escates profundes i de color daurat, n’hi ha de 45 a 52 a la línia lateral. La part dorsal és fosca, els flancs daurats i el ventre blanquinós. Els alevins solen ser de coloració més platejada i blanquinosa, i es van enfosquint a mesura que es fan adults. Té les aletes grogues, rogenques o ataronjades en la fase adulta.
El gobi és un peix de la família dels ciprínids que es troba en aigües dolces d’Europa. És natiu al riu Ebre. El seu cos, que assoleix entre 10 i 15cm de longitud, està adaptat a la vida en el fons amb la part ventral més o menys plana, el dors convex i fosc. Els flancs són més clars, amb una línia de taques blavoses. Les seves aletes dorsal i caudal són fortament escotades e irregularment puntejades. La seva boca ínfera, amb una barbilla a cada costat.
S’alimenta de larves d’insectes, crustacis i mol·luscos. Per a la seva reproducció necessita un terra net, arenós o de grava, sense cobriment de sediments, amb una corrent moderada. La femella pon entre 3000 i 7000 ous.
ESPINÒS O PUNXÒS
Peix de mida menuda, 5cm el mascle i 8cm, com a màxim, la femella. Té una forma totalment fusiforme amb la base de l’aleta caudal molt prima i el cap acabant en un musell molt agut.
No té escates, sinó que està revestit per plaques òssies que determinen diferents formes segons la seva posició als flancs. Les dues aletes que té són molt diferents, la que està situada més prop del cap està constituïda per tres espines aïllades recobertes de membranes triangulars independents, les quals pot erectar i blocar per defensar-se. L’altra aleta està formada per radis tous. La coloració canvia de gris blavós a verd fosc al dors, els flancs són de color marró verdós i el ventre esblanqueït.
Es caracteritza per un marcat dimorfisme sexual en l’època de reproducció. El mascle adopta uns colors nupcials molt vistosos, el pit roig viu, el dors i les aletes més enfosquides i l’iris de l’ull de color argent; a la femella, en canvi, se li infla l’estómac.
Per últim, cal dir que la forma que trobem a Catalunya és la leiurus. ANGUILA
Les anguiles mesuren entre 25 i 50cm, encara que es poden trobar exemplars de més de 100cm i pesos superiors als 4kg. És un peix cilíndric i allargat, d’aspecte serpentiforme, amb el cap lleugerament aixafat. L’aleta dorsal comença a pocs centímetres del cap i recorre tot el dors fins a la cua, on coincideix amb l’aleta anal. La coloració és variable i depèn de la zona on habiten, de la qualitat de l’aigua i dels hàbits alimentaris. Té el ventre blanc, el dors groguenc i la resta del cos de color negre.
Cal diferenciar l’anguila adulta de l’aleví. Tot i sabent que es tracta de la mateixa espècie, sovint hom pensa que són diferents. L’aleví de l’anguila té l’aparença d’un fideu d’uns 8 a 10cm de longitud, amb un punt negre a un extrem que correspon a l’ull. La forma del seu cos és cilíndrica igual que la dels adults i la tonalitat varia segons el temps que roman en aigües continentals.
Així, podem trobar individus de color transparent o blanquinós, o amb tonc més marrons i foscos si fa més temps que viuen al riu. A la zona deltaica es diferencien tres etapes o cicles vitals durant els quals aquestes espècies prenen diferents noms.
Primerament, en la fase larval i postlarval s’anomena angula, però localment es coneix per anguileta (esquerra de l’Ebre) i angula (dreta de l’Ebre). Després, en la fase aleví, localment rep el nom d’anguiló. Finalment, en la fase adulta es diu anguila també, malgrat que té diferents noms segons el lloc de captura o l’estat de maduració de l’adult, així es pot distingir entre anguila de pantena, anguila borda, anguila vera, anguila de l’orella negra i anguila de riu.GAMBÚSIA
La gambúsia es una espècie de peix d’aigua dolça. S’alimenta de larves aquàtiques i mosquits en estadis de pupa. És molt resistent i pot sobreviure en aigües amb baixa saturació d’oxigen, altes salinitats i altes temperatures, amb casos descrits de fins a 42ºC per curts períodes. Per aquest motiu, és un dels peixos més escampats arreu del món, atès que s’ha mirat d’utilitzar per a control de plagues de malalties associades amb els mosquits (com ara el paludisme).
Malauradament, molt sovint allà on s’hi ha introduït, s’ha vist que els peixos endèmics ja hi oferien mecanismes de control, i a més, han deteriorat les condicions de les espècies autòctones. Als Països Catalans, per exemple, constitueix una forta amenaça per a espècies endèmiques de peix com el fartet o el samaruc.
esta molt be i es interessant per. Fer un power point va super be
ResponEliminankjfnjvklsdrnbkjsdrnlbkjanmglovjgteigjnñoekrngbkjdfñldsñjgkleafngjkvdfnbkjlhdnkjdfnbkjgfnbjndafkjvnjkdfnbgndfxkbnfkjzbnñsnfkjdnmbjkldzfnbkjvdfncmbnmfdbdfbdfbhfghfgh
ResponEliminaperdo em ba agafar el ordinador el meu germa
ResponEliminaba super bé vaig fer una presentació on requeria d'aquesta informació i ma anat super bé
ResponEliminamagrada molt
ResponElimina